Den 10e december delas Nobelprisen ut i Stockholm och Oslo. Den föregående veckan innebär därför ett firande och det ska såklart vi på Nobelmuseet i Karlskoga också ta del i.

6e december – Kvällsöppet i Nobelmuseet
17-20, entré: 75 kr

Bertha von Suttner är på besök i Björkborns herrgård. Von Suttner var Alfred Nobels gode vän och en känd fredskämpe som arrangerade flera fredskonferenser runt om i Europa vid 1800-talets slut. Alfred och hon ska ha haft långa och stora diskussioner om fredsfrågan och ofta är det Bertha von Suttner vi tackar för att ha influerat Alfred Nobel till att dela ut ett Fredspris.

Den 6e december kan du träffa en gestaltad Bertha von Suttner  i Björkborns herrgård, där hon berättar om sin vänskap med Alfred Nobel, om att hon själv blev vinnare av Nobelpriset i fred och om sitt arbete.

 

7e december – föreläsning om Alfred Nobels viner
18:00 i Mötesplats Alfred Nobel (”stallet”)
Fri entré, föranmälan krävs

”Var Alfred Nobel en vinkännare?” Det är en av frågorna som Christer Nygren försöker besvara. Nygren är sedan flera år ordförande i föreningen Munskänkarnas Karlskoga sektion. Han har deltagit i ett omfattande utbildningsprogram där en kurs krävde ett enskilt arbete i form av en uppsats. Dess titel blev ”Alfred Nobels vinkällare – en vinkulturhistorisk uppsats”. Uppsatsen behandlar Nobels innehav av viner och andra drycker som fanns i hans källare vid tiden för hans bouppteckning. Den inledande frågan försöker Nygren besvara, detta och mer kommer utgöra innehållet på Nygrens spännande föredrag.

Föranmälan görs till info@nobelkarlskoga.se
Kaffeservering på plats.

 

8e december – kvällsöppet i Nobelmuseet
17-20, entré: 75 kr

Nobelmuseet i Karlskoga öppnar för gäster! Klockan 17.30 och 19.00 hålls guidade visningar där museiassistenten Emilia Bergström berättar om Alfred Nobel och bakgrunden till hans priser. Guidningen ingår i entrépriset!

Välkomna!

 

Vid frågor och funderingar, maila oss på info@nobelkarlskoga.se eller ring oss på 0586-245 245.